16.12. Anglicka mesta a navrat domu (Lancaster, Leeds, Londyn)

22.12.2014 12:42

16.12. Anglicka mesta a navrat domu (Lancaster, Leeds, Londyn)

V Lancasteru mame asi 6h casu do odjezdu autobusu do Leedsu, na ktery jsme si s predstihem koupili listky. Co jsme usetrili za ne tedy utracime v knajpe. Tradicni Ale (pivo) s penou ala cinsky caj nas uplne neoslovuje. Stejne tak pudding (plnena buchta) s hovezim masem bych nezaradil na seznam top 10. Martinky ham & eggs vypada o poznani lepe.
Ve 22h sedame na doubledecker spolecnosti megabus, ktery nas vyhazuje o 2,5h pozdeji v Leedsu.
Ceka nas tu pohosteni od me italske kamaradky Martiny, lec nejprve se k jejimu bytu musime dostat. Chuzi bojkotujeme s dalsim prichazejicim destem, to uz je na moji psychiku dnes prilis:-) Prihmourime unavene oci a davame 7 liber za taxi.
Navsteva je fajn, zustavame 2 noci a nasavame prijemnou atmosferu. Pres den shledneme krasnou zriceninu na zapade mesta. Je rozlehla a vypada vymazleneji nez zriceniny u nas. V centru mesta pak ochutnavame par piv, u pipy to strilim od oka a tak dostavame i 2 cidery. Pena je na vyhazov barmanu, ale chut pomerne dobra. Pinta stoji kolem 3 liber, v jinych podnicich jsme videli i cenu kolem 2,2 libry.
2. vecer travime ve spolecnosti Martiny a jejich 2 pratel z Francie. Prave rissoto rozhodne tesi nase travici trakty. Mame radost, ze jsme se dostali do spolecnosti stravovacich pozitkaru, neb jsme dlouho nebyli svedky takovych zanicenych konverzaci o jidle:-)
Nasledujici rano se loucime a naskakujeme na autobus do Londyna. Jestlize v Lake District jsme na palube doubledeckeru mrzli, dnes si na zimu rozhodne stezovat nemuzeme. Kysliku je tu mene nez v 5000mnm, citim jak mi stekaji kapky potu po tele. Letite triko klimatex, posledni kus ne-extremne-zapachajiciho-obleceni po vandru u jezer kapituluje uz v pulce cesty:-D
Londyn napodruhe se nam jevi docela fajnove. Tedy krome hostelu central, kde se dvakrat prijemne necitime. Po meste se pohybujeme pesky a metrem. Vlastne je to tu presne opacne nez v cinskych mestech. Doprava draha, jidlo drahe a ne zvlast chutne. Na druhou stranu prostredi neni neprijemne, je tu pomerne klid a clovek vydrzi tapat po meste klidne cely den.
Vecerni posezeni s Martou a Honzou je super, vymenujeme si spoustu zazitku a smejeme se cely vecer. Jen tedy po ceste prestupujeme ctyrikrat namisto jednou:-D Nasledujici den si prochazime mesto. Financni ctvrt s mrakodrapy nam prijde trosku uspechana. Hodne se nam libi Tower bridge a take vecerni prochazka po nabrezi naproti parlamentu. English museum vypada samo o sobe velkolepe, skoda ze prichazime jen chvilku pred zavirackou. V nedaleke kavarne nam vylepsuje hodnoceni mistni gastronomie vynikajici cheesecake.
Posledni den stihame ranni beh v Hyde parku, po kterem mizime z hostelu a bezime s batozinou na bus. Na nadrazi Victoria Green Line Coach Station je se shromazdena nejvetsi skupinka Cechu, jakou jsme za posledni pulrok videli. Prirozene. Jedeme posilovym vozem Student Agency, pred odjezdem zaznamenavame ve vzduchu nebyvalou nervozitu.
Cestou shlizime 4 filmy, nejsou sice prilis dle naseho gusta, ale cas krati znamenite. More prekonavame v trojobalu: sedime v autobusu, ktery stoji ve vagonu, ktery jede v tunelu:-) Zajimavy styl.
V Belgii nastrazuji nos v nadeji, ze ucitim nejakou pralinkarnu, ale marne. Pres Nemecko se snazime spat, lec take neprilis uspesne.
V Plzni se ocitame kolem pul 5 rano. Je docela teplo, prochazime prazdnymi ulicemi a uzivame si tento trosku netradicni pohled. Mesto se jevi mensi, budovy nizsi, ulice cistejsi. V pekarne v podchodu si na privitanou davame caj a snidani. Tecku za 166 dny na ceste tedy delaji buchty, kolac a koblihy:-)