Francie - přes Limousin na úpatí Central Massif (Akvitánie-Limousin-Poitou-Charentes)

18.08.2016 08:52
Vzhledem k teplému a slunečnému počasí si dnes po poledni dáváme několik hodin pauzu. Místní mají siestu, my se válíme na louce. Posléze obouvám zalepené tretry, které mi zlepšují náladu. Dopoledne to v civilních botech také šlo, ale s nášlapy je to prostě lepší. K večeru se kocháme krajinou a nacházíme flek na spaní opět na louce u lesa. Jestliže jsme předchozí 3 noci spali na vyprahlých tankodromech, tak dnes si lože zpříjemníme rozhrabanou hromádkou sena. 
Příští den potkáme bleší trh v Le Grand-Bourg, kde se ale moc nezdržujeme. Na poslední chvíli se nám daří najít nocleh na dnešek. Krajina je celý den zase dost fotogenická. Vidíme spoustu dravců na balících slámy, jenž jsou zásadně pozornější a rychlejší než já s Nikonem. Polední pauzu děláme v městě Guéret. Kupujeme nový řetěz, nejlevnější Sram na 8-kolo za 16 eur, tedy přirážka 200% za nákup v zemi Tour. Kupujeme mapu na Central Massif a prohazujeme pár slov s chlapíkem, který se velmi baví predstavou přejetí tohoto pohoří na kole. Nu, však my také víme, že to nebude po rovině. Já se ale na kopce těším a Martinka už má stehna, že by mohla jet na Himálaj z jihu:-) 
Odpolední hic prosedíme na terase příjemné palačinkárny. Tedy, poměr cena/výkon tu není úplně na výši, ale je to sympatický podnik. Dorazíme se později bagetou s olivovým olejem, který jsme se naučili pít místo piva:-) K večeru dojíždíme do malé vesničky Pallier, kde bydlí Stephanie se svou rodinou. Mají 5 dětí ve věku 6 - 12 let a bydlí ve velkém domě se zahradou. Děti s námi mluví velmi slušnou angličtinou a ukazují nám "náš" pokoj. Martinka je dojata:-) Dostáváme výbornou pestrou večeři a jsme překvapeni, že všichni odjíždí ještě dnes večer na výlet na západní pobřeží Francie. Nás nechají ve svém domě, třebaže nás znají asi 2 hodiny. K tomu prostě není co dodat. 
Dáváme si den bez šlapání, plánujeme, doháníme resty, objednáváme druhý řetěz a další brzdové destičky v eshopu (s vyzvednutím v úložně po cestě). Čistíme a kontrolujeme kola. Nakonec to není vůbec odpočinkový den, ale to se dalo očekávat - je to den bez šlapání po 17 dnech v sedle. 
Ráno si ještě dopřáváme vzájemnou masáž a vyjíždíme až v poledne po rozpáleném asfaltu. Postupně se dostáváme z 500 do asi 900mnm, kde je o něco příjemněji. Loučíme se s Limousin a prejíždíme do regionu Auvergne-Rhone-Alpes.