22.9. Provincie Shaanxi (1) - Xian

08.10.2014 15:43

22.9. Provincie Shaanxi (1) - Xian (pohledem nas obou)
Spolu s masou lidi se valime ven z hlavniho nadrazi Xianu, kde na nas puvabne mava s ceduli "Martin Matousu" drobna Cinanka. To jsou hostelove sluzby, odvoz karou az na misto...
Hantang House (40Yuanu/noc ve spolecnem 6 luzku) pusobi velmi prijemne a hlavne se tu clovek domluvi anglicky. Ma to jednu nevyhodu, je tu moc bilejch hub, tudiz ceny obcerstveni jsou nehorazne! 25 yuanu za zakusek je fakt moc. Pravda, vypada uplne evropsky... Pro porovnani, o par metru dal 2 obedy vybranych zeleninovych lahudek s ryzi za 18 yuanu.
Cestovni ruch a dychtivi turiste kazi moralku a charaktery mistnich!
Porozhlednout se po meste a pritom nic neochutnat z mistniho poulicniho obcerstvni by byl nadlidsky vykon, o ktery my se rozhodne nebudeme snazit. Jedna "ala" palacinka se zeleninou, cibulkou a nakrajenym tofu, pokracujeme teplou tenkou plackou s vejcem, calamadou, susenou vajecnou krustou a salatem s vytecnym korenim. K obedu nakupujeme zeleninu a ovoce, samozrejme u stanku vzdy chybi ceny. Zelenina se vyplati a je velmi chutna. Ovoce je cenove asi jako u nas. Vecer absolvujeme jeste jednu obziraci prochazku mestem Xi'an. Narazime na pekarnu, to je maly svatek, ktery je nutne vyuzit. Kuupujeme tmavsi buchtu s mandlemi a vlas. orechy. Dotoulali jsme se az do muslimske ctvrti, kde se objevuji zeny s satky na hlavach, obcas zahledneme jine rysy v obliceji. Ziji zde udajne potomci prodavacu z Hedvabne stezky. Kupujeme uz jen teple kastany a fakt posledni vec, pecene bochanky ozdobene vlasskymi orechy.
V ulici je neskutecne mnoho vuni i odpornych pachu, lide posedavaji pred obcerstvovnami na malych zidlich a veceri, vedle nich troubi kazdou chvili auto ci el. skutr, aby se prodralo pochodujicimi lidmi. Prehlidka obcerstveni nekonci, naopak se zhustuje a hluku pribyva. Take lidi pribyva a uz to neni ani tak mistnacky, ale zacina se to prznit a hluci to vic a hemzi se to vic a prodejci zacinaji pouzivat mikrofony, a sakra, lide se vic lepi, zacina byt tesno. Dostali jsme se do totalne komerci prospikovane ulice, ktere jsme se odpoledne smali.
Abych nezapomnela, Martin si jeste koupil sladkou ruzi na spejli, ktera ale lepe vypadala nez chutnala. Prodejce ji ume odkrajoval z velkeho zluteho kolace, ktery vypadal jako polity katamelem, ale byl to spis agar.
V Xianu nakonec travime 3 noci. Obcerstvujeme se pravidelne v lokalu nedaleko hostelu, tato ulice je moc prijemna a je zajimave videt, jak vecer oziva. Mistni travi na ulici spoustu casu, od veskereho stravovani po hrani spolecenskych her. Dari se nam sehnat mapku pohori lezici nedaleko na JZ zvane Tai Bai Shan. Nutno rici, ze vetsina map, ktere jsou v dostani v megalomanskem knihkupectvi, jsou pro nase ucely uplne k nicemu.
Outdoor potreby vcetne standardnich plynovych kartusi se daji sehnat napr. v ulici ZhuQueDa Jie, nedaleko Male pagody divoke husy.
Na policejni "ustredne" (na rohu KeJiLu a TaiBaiBeiLu, JV od centra, bus K35 od Bell Tower) se ptame na prodlouzeni viz. Nutny je vyplneny formular, kopie pasu, registracni karta z ubytovani a vypis z uctu z dostatkem financi. Ted, v obdobi pred svatky pocinajici 1. rijnem by vyrizeni trvalo okolo 10 dni. Tak dlouho tu travit nechceme, takze prodlouzeni odkladame na Secuan. Udajne staci prijit posledni den platnosti viz, ale predstava, ze se neco nezdari, v nas vyvolava mrazeni. Meli bychom to ale stihnout pred svatky.
Nasledne kupujeme letenky Kunming-Nepal. Cena se pohybuje od hroznych 7500Kc/os nahoru, v lete byly za tretinu. Levneji se ale do Nepalu nedostanem ani odjinud, takze do toho jdem a doufame, ze to za to bude stat.
V Xianu stihame jeste shlednout Bubnovou vez (30Yuanu/os) a Velkou pagodu divoke husy (50 do arealu+pripadne 30 na pagodu). Zahrady kolem pagody jsou moc prijemne, je to zeleny raj uprostred betonove dzungle. 30 patrove panelaky stoji nedaleko.
Jinak je ale Xian pomerne prijemne mesto, zvlaste uvazime-li, ze populace mesta se zhruba rovna populaci CR. Libi se nam cetne platany stinici siroke ulice.
Vsimnuli jsme si, ze spousta Cinanu si nechava narust celkem odporne nehty na rukou, casto jen na malicku, nebo na palci. Dale jsme museli dat za pravdu pruvodci, v nemz stoji, ze Cinane nejsou moc pohodari. Ridici neosvetlenych trikolek ci mopedu, zbesile krizujici chodniky a ulice, troubic pri tom, si vyslouzili nas novy, pocinstely a nepublikovatelny vyraz.
Dale jsme si vsimnuli, ze na cinske SIM karte (China Mobile, 100Yuanu, s pristupem na net) nam nebezi ani seznam.cz, ani prihlaseni na webnode.cz, ani google mapy, jinak receno je nam celkem k ho*nu:<>) Vubec to byl nakup za vsechny prachy: neprijemna "managerka" mluvici jen cinsky, 3 telefonaty cinsko-anglicky zvatlajicimu typkovi,1 telefonat anglicky hovorici slecne. Vyhodou bylo, ze jsme nemuseli nic podepisovat:)
Vypada to, ze internet je tu skutecne omezen, nedostaneme se odnikud na google mapy, youtube, facebook a nektere dalsi stranky.
Nakupujeme zasoby na tapani po horach, je to celkem porod, ale nejak to davame dohromady. Zajimave je, ze cokolada prakticky neni k sehnani (nebo je, ale za hroznou cenu).
Pri bloudeni u pagody potkavame usmevavou Spanelku, vyucujici anglictiny. Jeji smrnc a vkusne obleceni nas utvrzuje v domneni, ze Cinanky se oblekaji celkem nezajimave.
Nakup listku na vlak do Chengdu je opet zazitkem. Prostor pred kasami je nezastreseny (tudiz v podstate take neomezeny), front je zhruba 30, v kazde asi 20 lidi. Narozdil od zbytku mesta, ktery jsme videli, je tu cela rada ruznych individui. Odsypa to ovsem celkem rychle. 4 dni dopredu je vetsina mist na hardsleeper vyprodanych, bereme tedy 1 luzko a 1 sedacku, co se da delat. Vzhledem k tomu, ze jede 9 vlaku denne, je to celkem sokujici zjisteni. Jak to bude vypadat az budou svatky?
Pred odjezdem si Martinka kupuje cinsky tenisky coby nahradu za sandale ztracene v Mongolsku. Myslim si spis ze chtela byt "in" a nechala je tam schvalne, ted bude delat paradu na ulicich v cervenych Converse tapkach:-)