Cesta do Litvy, Vilnius, cesta do Ruska přes Rezekne (pohledem nás obou)

10.07.2014 19:49

9.7. Cesta do Litvy, Vilnius

kurz cca 1Lit=8Kč

Z Prahy jedeme přímým autobusem do litevského Vilniusu. Zastavuje se jen dvakrát v Polsku, do Litvy přijíždíme v ranních hodinách. Máme v plánu se tu zdržet necelé dva dny, navštívíme přitom mé kamarády z Erasmu, Aivarase a Mindaugase.

Ukládáme si batožinu do úschovny na nádraží a jdeme na obhlídku města. Vilnius je přinejmenším na první pohled moc příjemné místo. Klidná atmosféra, dobrá piva, hezké centrum. Navštěvujeme hrad na kopci, slunce ale praží a tak se chladíme dvojím koupáním v řece. Je třeba začít pěstovat imunitu:-D

Vyprahlost zaháníme večerní pivní smrští. Navštěvujeme 2 hospody a kecáme s klukama. Točené pivo je za 6-7 Litasů, v lukášovo lokálu 4. třídy, který jsme navštívili odpoledne, je za 5. Jídlo tamtéž je od 10 Lit výše.

Spíme v aivarasově bytě, panelák vypadá navenek dost šíleně, byt nás ale překvapuje útulností. Následující ráno procházíme přilehlá místa a nakupujeme pár zásob na cestu vlakem.

10.7. Cesta do Ruska přes Rezekne

Odjezd z Vilniusu s Aivarasem, cesta cca 250 km je dost dlouha a to nejen proto, ze nejvetsi bagl mame na klinech ve trojici na zadni sedacce. V Litve se aktualne  velkoryse opravuji silnice, na dlouhych usecich jsou semafory a jednosmerny provoz. Aivaras jede pozdeji na prase, je to ovsem znametity sofer a tak prijizdime na cas. Trochu ho litujeme, neb ho dnes ceka jeste cesta nazpet domu.

Jsme v lotysskem Rezekne, ale u nadrazi Rezekne 1, cili nespravneho. Napodruhe se trefujeme, vlak do Moskvy ma drobne zpozdeni, nakonec jeste chvilku cekame. Po nastupu do vlaku mi projde hlavou myslenka, ze to nasi rikali...jeste nejsme v Rusku, ale obliceje jsou dost kysele a lhostejne. Jsem zvedava, jak to bude dal.