Francie - 77km Alsaskem (Alsasko-Champagne-Ardenne-Lotrinsko)

11.09.2016 14:52

6.-7.9.2016
Po přejetí hranic Švýcarsko-Francie se zastavujeme u prvního odpočívadla - místa na obědvání. Nemuseli jsme kvůli němu šlapat dlouho, tady se prostě myslí na lidi a na užívání života:-) Dáváme si s obědem na čas. Je velmi příjemně, vítr se uklidnil a je 24°C.
Při další jízdě nás překvapují německé názvy měst. Alsasko patřilo v historii i Německu (na přelomu 19. a 20.stol.), což potvrzují i všude přítomné hrázděné domy. Třebaže se nám tento typ architektury nejeví úplně krásným, vesnicím tu rozhodně nelze upřít malebnost. Šlapání je dnes čistá radost.
K večeru prosíme o vodu staršího chlapíka na zahradě před domem. Vizáží připomíná trochu kancléře Bismarcka. Mluví 3 jazyky (francouzsky, německy a anglicky) a povídá, že je to v této části běžné.
Stan stavíme na louce pod stromy, je to pohodové místo. Před spaním si hraju s foťákem a fotím hvězdy.

Ráno pokračujeme směrem k Rýnu. Zastavujeme se v pekárně a cukrárně a dáváme si 2 bagety, 2 croissanty a 2 zákusky. Jedeme na letiště Basel-Mulhouse-Freiburg a rezervujeme a platíme nadměrné zavazadla (kola) pro let do Bangkoku. Na přípravu na asijskou část našeho výletu budeme mít 11 dní v německém Sulzburgu.
Projíždíme velkou průmyslovou zónou a pokračujeme kolem kanálu vedoucím rovnoběžně s Rýnem. Na druhém břehu vidíme kopce Schwarzwaldu. Trochu nám to tu připomíná francouzské vnitrozemí.
Před mostem přes Rýn zamáčkneme slzu v oku a máváme Francii. Doposud to byla cyklisticky nejpříjemnější země. Tak snad zase někdy příště:-)

...na mostě přes Rýn je takový provoz, že nezvládám přejet na cyklostezku vedoucí po chodníku a jedu po silnici. Asi 20m za pomyslnou hranicí uprostřed řeky vedle mě pribrzďuje paní v obrovském Porsche a sděluje mi povýšeným tónem, že na druhé straně je cyklostezka. Vítejte v Deutschlandu. Ještě, že to máme do cíle jen 15km...:-)