Přípravy a změny před přeletem do Asie

17.10.2016 16:30

7.-18.9.2016
Před zahájením druhé části našeho putování děláme několik změn ve vybavení. Cílem je přizpůsobit vybavení odlišnému prostředí a mít s sebou vše potřebné pro příští 3 měsíce. Využíváme k tomu 10 denní zastávku v německém Sulzburgu, kde se cyklistické vybavení shání snadněji než v barmské džungli.
Předně měníme pláště na obou kolech za širší, vybrali jsme ekonomický model Schwalbe Land Cruiser v šíři 1,75 palce. Větší plášť si vyžádá odejmutí zadního blatníku na mém kole, kde pro něj není dost místa. Měním také pásky v ráfcích, neb mám silné podezření, že ta původní na zadním kole stojí za několika defekty (duše se v daném místě prodírá). Dále si pořizuji vyšší a kratší představec se kterým je posed na kole pohodlnější a více kochací. Také se po 10 letech loučím se starými tretrami Lake a pořizuji si nové (Scott MTB Comp). Vezeme si s sebou více náhradních dílů - přikoupili jsme duše, lepení, řetěz pro Martinu a také zásobu brzdových destiček. Na Authoru už nový řetěz přeskakuje vlivem opotřebené kazety a převodníků, takže vezu jen starý řetěz na kole a 1 starý v zásobě pro případ nutné výměny. Měním ale ozubená kola v ramenu přehazovačky, neboť původní mají obrovskou vůli ve svých (kluzných) ložiscích. Vylepšujeme rozmístění váhy na Martiny kole montáží 2 držáků na pití přímo na přední vidlici.
Zvládáme udělat detailní prohlídku kol a částečnou údržbu, např. namazat přední ložiska u kola Cube.
Dále se snažíme někde odlehčit. 3-sezoní spacáky měníme za tenčí, v mém případě vysloužilý Prima Tulák, u Martiny slabší no name pytel. Vyřazujeme i některé teplejší oblečení, které bychom v tropech neměli potřebovat a já také přiléhavý dres, který mi na cestování tolik nevyhovuje.
Přikupujeme jednu paměťovou kartu a také solární panel s USB výstupem, kterým budeme dobíjet powerbanku. Jmenovitý maximální výkon panelu je 7W, ale podle rozměrů jej odhaduji tak na 4:-)
Zvládáme také udělat zálohu fotek, dopsat zápisky z cest, naimportovat trasu do google map, poladit webové stránky, stáhnout mapy jihovýchodní Asie, sehnat něco ke čtení, udělat pořádek ve statistikách a zajistit ubytování v Bangkoku. Vše je možné jen díky ochotě a pomoci od našich rodin, kterým patří veliké díky.
Pro přepravu letadly balíme kola do krabic. Vzhledem k velikosti krabic (pro 29" kola) to jde hladce. Kola částečně polstrujeme karimatkami, do krabic dáváme i helmy a řidítkové brašny.
Ostatní brašny slepujeme po 3 izolepou vytvářejíc tak 2 regulérní zavazadla, která omotáváme folií. Pro lepší transport necháváme popruhy trčet ven, čehož budeme později litovat.
Nakonec mi Martinka vytváří sestřih po vzoru budhistických mnichů kvůli lepšímu chlazení:-)