Tady je Čingischánovo

30.08.2014 17:45

23.8. Tady je Cingischanovo:-) (pohledem nas obou)
pozn. kurz: 100MNT=1,1Kc
V Mongolskem hranicnim meste Altanbulagu: "Hele, hriste na basket a kluci zrovna hrajou." V pohorach nelze odolat, zjistime mongolske finty. Za chvili uz kluci pokrikuji nase slova..
Dest nas presouva pod strechu nedalekeho domu. Vyleze pokurujici chlapik, zjistuje odkud jsme a taha nas dovnitr. Za dvermi se vyloupne obchod, asi papírnictví a foto v jednom. Na Google mapach nam ukazuje nasi presnou polohu, pak my ukazujem nasi polohu bydleni v CR. Dale nam vytvari spolecny portret, chce nas facebook, cepuje nam vodu a predstavuje manzelku. Zajima se, za kolik se u nas prodavaji ojetiny a jak je to od nas daleko, je to takovy podnikavec:-)
Posouvame cas o hodinu zpet a jdeme na stopa, po projeti asi peti aut nam zastavuje typek a za mirny obnos nas odvazi do Suchabataru. Davame prvni 2 mongolsky piva, moc chute nepobraly (tedy lepe receno jich prave pobraly az moc:<>)) Odsud odjizdime ve 20.50 vlakem, cesta do hlavniho mesta trva pres 8h a stoji prijemnych asi 16000MNT/os (plackartnyj). Vlak je starsi rusky typ, jeste se samovarem na drivi, ale presne jako v Rusku nejezdi, nabirame hodinove zpozdeni. To nam vyhovuje, neb je uz alespon svetlo. Dle jizdniho radu konci vlak v Ulanbataru, tak se nikam nezenem a cekame, az vsichni vystoupi. Neco nehraje, moc lidi nevystupuje, zjistujeme, zda jsme spravne.... Ulanbatar to je a vlak pokracuje, takze urychlene vystupujeme. Na nastupisti dostavame letacky s mapou od 2 hostelu, automaticky odmitame, nez nam dochazi, ze v jednom z nich se hodlame ubytovat. Nakonec si nas stejne najdou a odvazi nas z nadrazi zdarma. K 1. snidani rusky chleb s ruskym jogurtem na mongolske lavicce. 2. snidani dostavame na hostelu ve forme vajecnice, susenek a caje zdarma. Cena za noc na jednoho 170 Kc. V hostelu je dost noclezniku, ale jeste vice personalu, ma prijit kapo a nabidnout nam ze siroke nabidky vyletu prave ten nas! Takze mizime do mesta:)