Tunkinske Golce a Martiny prvni 3000

09.08.2014 13:31

3.8. Tunkinske Golce a Martiny prvni 3000
Protoze se nam na jihosibirskych horach dost libi, prodluzujeme si tu svuj pobyt zastavkou ve meste Mondy, na jihovychodni strane Sajan. Zdejsi hreben se nazyva Tunninskie Golce, s nejvyssim vrcholem v 3157mnm. Necelych 30km na zapad lezi nejvyssi hora celych Sajan, Munku Sardyk (3491mnm), pouhych 10km na jih pak hranice s Mongolskem.
Nase putovani zacina nakupem zasob v "magazinu" na pristi 4 dny. Mimo jine kupujeme vyborne susenky a zajimave, jedovate vypadajici zlute zele-kvadriky. Maji i ruzove, Martine se udajne hnusi, ale stejne mi je uzira:-D
Pote se vydavame na SZ po leve strane bezejmenne (v nasi mape) ricky, pozdeji primo do svahu na sever. Vystupujeme na tezko na horni hranici lesa, ktera tady je lehce nad 2000mnm a rozkladame "tabor". Misto je to pekne, vyhledy zpet do udoli, na druhe strane je ricka jen 100m daleko a neposledne v dosahu jednodenniho vyslapu tritisicovky. Na rusko-mongolske hranici jsou videt radary, dale na jihozapade pak obrovske mongolske jezero (rusky Chubsugul).

4.8. Vystup na vrchol 3015
Rano je vselijak, ale stejne balime prirucni batuzky a nalehko jdeme do udoli proti smeru ricky. Po 1,5h dorazime ke 2 jezerum na konci udoli a rozhlizime se kam to nasmerujeme. Pred nami je paradni nacernala stena ala Gerlach, nic pro turisty naseho formatu:<>) Nakonec to bereme podle mapy a kompasu na vychod a ackoliv to zpocatku nevypada, je to opravdu nas vyhlidnuty vrchol s kvotou 3015. Po par hodinach civime na rozlehlou plochu nahore, vladne bezvetri, je podivne ticho a vzduchem poletuji miniaturni vlocky. Na jiznim konci teto placky je nekolik obrich balvanu a kriz, patrne nejvyssi bod kopce. Mraky se trhaji, uzivame si obed s vyhledy. Sestupujeme primeji, jihozapadni stranou zpet na "nas" vrsek se stanem. K veceri jsou jahly na dva zpusoby, jsou "balsoje" a vari se pekelne dlouho. S cokoladou ale nemaji chybu:)
V noci jsou 3°C ve stanu, venku pak rano troska jinovatky.
Volny den vyuzivame k relaxaci a nezbytnym aktivitam. Prani v rece je super, na 3 by nedal zelenou ani Persil:-) Cviceni neuskodi, vecer je paradni svetlo na kochani se a foceni.
Nasledujici den se vydavame nalehko na severozapadni hreben, kde si asi ve 2500mnm davame 1.obed, sbihame zpet ke stanu a balime. Zpet do Mondy jdeme udolim zprvu na jihovychod, asi po 1,5h narazime na cestu a mijime prvni staveni. Do mesta je to jeste asi 1h podel dratu el. vedeni. Asi 300m severne nad mestem jsou krasna mista na kempovani, asi 50m nad okolnim terenem. Jdeme do mistniho cafe na pivo, zarizeni je to stylove. Baltika 7 za 100Rbl uz mene, ale studene bodne, stejne jako Krusovicky lezak:<>) Ochutnavame 3 salaty, nejlepsi je asi vinegred (40Rbl). Borsc (60) je absolutne bez chyby:)
Nakupujeme dalsi varku susenek v "magazinu", beru i 2 jedovate ruzove kvadriky:<>) Varime jahly na rano a vesime jidlo na strom, nikoliv pred medvedy, nybrz pred hlodavci:)