Ulaanbaatar poprve

30.08.2014 17:49

25.8. Ulaanbataar poprve
Centrum mesta vypada moderneji, nez by nasinec cekal. Skoro se podivujeme, kam jsme to dojeli. Rozhodujeme se, ze s mongolskou prirodou zacneme v narodnim parku Terelj. Mimo jine i proto, ze tam jezdi klasicky autobus a je to jen asi 70km z hlavniho mesta. Nakupujeme zasoby na 5 dni v supermarketu v centru. Zjistujeme, ze autobus do Terelje odjizdi z ulice Peace Avenue naproti hotelu Naram? ve 4h odpoledne. Opodal stoji Gandan?, soubor budhistickych klasteru. Navsteva je to dost zajimava, libi se nam klasicke strechy s vyzvednutymi okraji i atmosfera. V nejvyssi budove nas prekvapuje obri pozlacena socha.
V nedaleke ctvrti smerem k centru pozorujeme rucni rozvazeni vody prasnymi ulicemi. Kontrast s nablyskanymi mrakodrapy je vyrazny, avsak tady muzeme pozorovat realny zivot, coz se nam libi. Testuji odolnost organismu vybornou veceri v mistnim lokalu. Fotky jidel na zdi usnadnuji vyber, ceny jsou kolem 4000-5000MNT.
Na namesti pred vladni budovou je vecer velka akce, nemame vsak stesti na anglicky ani rusky mluvici mistni, kteri by nam osvetlili vyznam. Pozdeji se dozvidame, ze jde o 75 vyroci spolecneho Rusko-Mongolskeho odrazeni japonskych vojenskych sil.