Ulanbatar podruhe, aneb ceho jsme si vsimli.

15.09.2014 15:44

30. 8. Ulanbatar podruhe, aneb ceho jsme si vsimli.
Ve meste je opravdu velky provoz, hodne prachu a hluku. Prechody a semafory tu jsou spis pro okrasu a mozna cizince. Zelena na prechodu v centru znamena "je mozno uvazovat o prekroceni silnice". Kdo jede autem je tu asi chan, takze mijeni chodcu na centimetry a troubeni na ne neni vyjimecne. Na druhou stranu ale i chodci lezou na cervenou do provozu, nekdy asi aby se nechali vytroubit a zase se vratili na chodnik. Muze byt i zajimave pozorovat blba za volantem vs. blba prechazejiciho:-) Jen by to chtelo spunty do usi.
Ve meste lide bezne stopuji. Pokud je clovek majitel bileho obliceje, zastavi mu leckdo temer hned a odveze ho leckam za jisty obnos. Po nas chteli tito podnikavci cca 1000 resp. 700MNT/km.
Hromadna doprava se tu take vyskytuje, listek stoji 500MNT, ale vyznat se v linkach je docela obtizne. Vytizeni je dost velke.
Autobusovych nadrazi je ve meste vic. Zapadni "Dragon avtovagzal" je asi 7km od centra. Z Peace Avenue se k nemu da dostat mj. autobusy c. 2 a 5.
Vlakove nadrazi se jako nadrazi spise tvari. Ve skutecnosti jsou v hlavni budove obcerstvovny a smenarna a listky se prodavaji v budove napravo (brano zady ke kolejim). Listky na mezinarodni vlaky se prodavaji v jine, hure nalezitelne budove. Pres silnici, doleva, 50m, doprava mezi domy. Ze 2 pani jedna mluvila anglicky.
V centru je spousta "cestovnich agentur", anglickych napisu i hospod. Potraviny (i expedicni) se daji celkem dobre nakoupit v supermarketech. Ceny jsou s vyjimkou ovoce a zeleniny srovnatelne, nebo nizsi nez u nas.
Mapy se daji sehnat v outdoor kramku naproti statni opere. Mapy aimagu jsou v meritcich cca 1:500 000. Vybaveni tamtez je celkem drahe.
Obcerstvovny jsou za rozumny peniz, cca 4500-6000MNT za "poledni menu". Narazili jsme i na "staroceskou" hospodu s Budvarem na pipe i v lednici. Pohlazeni na dusi:-)
Spousta zen pouziva svetlejsi odstiny make-upu. Vypada to zajimave, cerne vlasy, cerne oci a oblicej zapraseny od vapna:-) Zda se, ze nejvetsi tahak na lidi ve meste (a prachy) je karaoke. Nikdy jsme jich nevideli v jednom meste tolik. V nejruznejsi denni doby se po meste pohybuje celkem dost opilcu.
Mistni si take kupuji nevyloupane piniove orisky a plivou slupky kolem sebe. Koneckoncu odpadove hospodarstvi tu je pravdepodobne neznamy pojem.
Mongolstina zni nasincovi docela zvlastne. S nadsazkou bych rekl, ze je jedno, jestli se naucite nejaka mongolska slovicka, nebo nikoliv, protoze je stejne mongolsky nevyslovite. 2 lidi na sebe nekdy podivne syci, jindy to zni jako chrochtajici vepr, ktery se prave vydavil.
Nakonec, v centru v nablyskane vyskove budove je pobocka ABB:-)