Zpatky v civilizaci

09.08.2014 13:28

2.8. Zpatky v civilizaci
Sestupujeme do udoli reky Senci a pochodujeme smerem k osade Sas-Nur a taky k Orliku. Je fajn jit jinou cestou nazpet. Pesina se meni na "darogu", po case se na ni objevuji prvni "masiny". A jsou to opravdu masiny, tudy by neprojelo nic s mensi svetlou vyskou nez pul metru:-)
8km pred Sas-Nurem fotim vysoke drevene staveni po prave strane, ze ktereho nasledne vybiha Burjat, nabizejic nam pirazky a dalsi pochutiny. Davame si kazdy po 2 kouscich za 25rbl jeden, studene, ale po navratu z hor to vazne nevadi:<>) Dalsi potraviny odmitame, protoze netusime, ze v Sas-Nuru zadny obchudek neni. Potravinovy rozpocet zasob jsme meli napocitan do Sas-Nuru s 1-denni rezervou. Do Orliku je to z nej necelych 40km, takze hlady neumreme (o doplneni energie spalene chuzi ale nemuze byt rec). Kluci maji z nejakych duvodu o trochu vetsi rezervu, ale stejne to jdeme zkusit do vsi. Na druhy pokus nam hodni lide prodavaji chleb, mleko a smetanu. Nutno rici ze na tomto miste pro ne "jit nakoupit" znamena neco ponekud jineho, nez na co je nasinec zvykly. O to vetsi diky jim patri. Mleko je lahodne, smetana jakou uz v obchode nenajdeme:)
Shodou nahod u nas po obede zastavuje obri ZIL jedouci do Orlika. Prikyvujeme a za 500 Rbl/os naskakujeme na korbu. Na ni uz je skupina Rusu, vracejicich se odkudsi, jejich bagaz a psi. Sedim na cimsi batohu, mezi Martiny batohem, Rusem s vizazi Robinsona a jeho obrim batohem. Inu, tady je vsechno "balsoje". Stejne tak i nase "masina". "Eto nazyvaetsa ZIL 131", je nam receno. Je to zazitek ala horska draha pro 19 lidi naraz. Smetana v zaludku se sice meni v maslo, ale celkove to rozhodne stoji za dany obnos:-)
V Orliku vyskakujeme a bereme prvni 2 obchody utokem. To, co nasleduje, nelze popsat jinak nez jako hole obzerstvi. Ale kdo vi, tak chape. Odsunujeme se na kempoviste za mestem a mrzacime sve travici trakty hromadou kase s uherakem a 2 butylkami piva.
Tim zakoncujeme nase spolecne 2-tydenni putovani sajanskou prirodou a zaroven se loucime s klukama. Dohromady jsme usli odhadem asi 150km natezko a neco k tomu nalehko. Prevyseni pritom, s vyjimkou odskoku na lehko, nebylo nijak zavratne. Nemeli jsme stesti na zadneho velkeho savce s vyjimkou 1 soba, ale videli jsme alespon jejich stopy a exkrementy. Pocasi nam celkem pralo, a ackoliv destik se snazil nas sem tam omyt, malokdy se mu to doopravdy povedlo:-) Nejnizsi teplota v noci byla 4°C, ve dne asi 5,5°C, bezne ale kolem 14-20°C.