24.10. Provincie Yunnan (3) - Kunming (pohledem nas obou)

29.10.2014 01:48

24.10. Provincie Yunnan (3) - Kunming (pohledem nas obou)

Po prijezdu na jizni autobusove nadrazi nas ceka asi 2,5h cesta do centra k hostelu. Trochu jsme to sice prejeli, ale beztak je to daleko. Tedy nebylo by to tak zle, kdyby jsme nemeli hostelovy letak z Chengdu, kde jsou stare informace ohledne dopravy. Ale coz.
Kunming na nas pusobi podobne jako jina cinska velkomesta. Pokud je clovek ubytovan v rusne ctvrti tak jako my, tezko bude verit recim z pruvodcu, ze je to prijemne poklidne mesto. Hostel Hump je docela stylove zarizen, ale zase si ruznymi zakazy hraje na neco, co uz neni hostel. Internet dostupny na mistnim PC je nejomezenejsi internet, s jakym jsme se setkali. Nejde prihlaseni na mail, nejde otevrit 4 z 5 odkazu vyhledanych na seznamu ci yahoo. O tradicne zakazanych nebezpecnych strankach jako je google ani nemluve:<>) Do nedaleke internetove kavarny nas jako cizince nepousteji. Hledani informaci o Nepalu tedy odkladame na Nepal:)
Krome pravidelneho navstevovani cinskych vyvaroven a konzumovani polednich i odpolednich piv v ulici Shulin zvladame i sehnat par nezbytnych veci. Zkousim si take na ulici nechat opravit svy na botach, ale sevcovi se nechce prosivat kuzi rucne. Na masine by to klidne vzal skrz na skrz, ale to zase nechci ja (gore-tex podsivka by vzala za sve). Nakonec rozpadle svy lepim sam na terasce hostelu.
Narazime na peknou prodejnu caje, ceny jsou dle kvality od nizkych po velmi vysoke (v porovnani s prodejnami u nas). Bereme par Pueru, vyborny cerny caj a prumerny bily. Jako jinde i tady se prodejce smeje, kdyz chceme jen 50, nebo 100g caje:-)
Nedaleko dvojice pagod narazime na kontejner se znamou cervenou cedulkou. Je to pravdepodobne nejaky vn rozvadec, logo ABB nemuze oku uniknout:-)

Predposledni den v Cine chceme pojmout ve sportovnim duchu. Je totiz sobota, to se to v parcich pohybuchtivymi lidmi jen hemzi. Otravuje nas zjisteni, ze do parku (Daguan) se plati vstupne (20 yuanu). Jen drzitele rude knihy v pokrocilem veku maji vstup zdarma. Park se hemzi duchodci, kteri pousteji draky, hraji deskove hry a cvici.
Uz jsem si rikala, ze me navsteva cinske toalety nicim neprekvapi, a preci jen. Toalety byly klasicky turecke, ale co bylo pro me neotrele a nove, byly chybejici dvere. Tudiz jsme na sebe s cekajicimi zenami, my potrebu vykonavajici, pekne koukaly.

Posledni den se loucime predevsim s cinskou kuchyni. Musim uvest, ze po te se nam bude opravdu styskat. Cinani, at jsou ledajaci, ve vareni jsou mistri. Na rozloucenou jsme chteli kachnu, ale k snidani nam ji nechteji zhotovit. Davame si tedy nudle a pivo, znamenita kombinace. Tedy znamenita, pokud pak nebezite na autobus, kde se svijite nasledkem plneho mocoveho mechyre:-)
Na letiste jedeme nejprve mhd za klasicke 2 Yuany, dale specialem za specialni cenu 25 Yuanu. Letistni hala vypada nejen na cinske pomery velmi pekne. Na rozdil od jinych letist je tu k dispozici zdarma pitna voda jak v prostoru u prepazek, tak v bezcelni zone. Skvele! Konecne nekdo premyslel a cestovani letadlem nerovna se dehydratace (to neplati, pokud jste ochotni dat za 0,5l vody 60Kc). Kontroly se prilis nevymykaji tem klasickym.
Nasedame do Boeingu a loucime se s risi stredu. Oplatkou jsou nam krasne pohledy na terasovita policka zhora. Utika jich pod nami neuveritelne mnozstvi. Chtelo by to motorovy paraglide, nebo balon:-)
Cestou do Nepalu prelitame nad Barmou, Indii, mozna lizneme i sever Bangladese. Let trva cca 3h, pricemz 1,5h civim z okna s otevrenymi usty a druhou pulku si utahuju z Martinky, ktera ma z letu velmi lehke obavy. Uklidnuju ji tim, ze letadlo je kvalitni a ze chybejici nyty nejsou na zavadu, protoze dily beztak drzi u sebe zasla spina:-D
Pohledy z okna (na jih) jsou prvni polovinu trasy skvele (v druhe se kazi pocasi). Reky tekouci paralelne k sobe na jih jsou nebyvale. Jejich pritoky rostou behem nekolika desitek km z potoku na ohromne reky. Neco takoveho jsem nad Evropou nikdy nevidel:-)