Presun na jih a Ulan-Ude podruhe

24.08.2014 08:44

20.8. Presun na jih a Ulan-Ude podruhe
Ne ze by nam u Bajkalu byla zima (v narodnim parku bylo skoro porad jasno a teploty na triko, vecer na dlouhy rukav), ale pomalu nadesel cas presunout se k jiznim sousedum.
Z Ust-Barguzina mame v planu presunout se marsrutem do Ulan-Ude se zastavkou v meste Turka. Autobusove nadrazi ale neni, dopravu marsrutem nutno objednat telefonicky predem. Inu, je to sranda si pokecat po telefonu, kdyz vase slovni zasoba cita tak 30 slov:-) Nakonec bychom se i domluvili, nebyt faktu, ze ridic chce za necelych 100km 450Rbl/os (plna taxa do Ulan-Ude). Rano jdem tedy na stopa, marsrut vezmem az z Turky. Po hodine a ctvrt nam stavi 30 lety chlapik. Na Toyoty mame asi stesti, tentokrat je to model Harrier 3.0. Pekna kara, v terenu se pohodlne pohupuje, na silnici pak v tichosti prohani Mercedesy. Typek samozrejme zna CR, pravi ze Tatra je "charaso masina" (dobrej stroj) a prihazuje vtipek navrch:
"Potkaji se Rusove a Cesi a reknou si, ze si vymeni nakladaky. Rusove odjedou s Tatrou, Cesi s Kamazem. Za mesic se opet sejdou. Ptaji se jedni druhych:
Kak u vas?
Tatry kanec. Kak u vas?
Cechov kanec."

V Turce si davame borsc a lagmana a bereme si cislo na sofera marsrutu na zitrek, protoze neni schopny nam zarezervovat 2 mista na miste. Jdeme k jurtovemu kempu, protoze u nej zacina krasna piscita plaz. Uzivame si sibirske vnitrozemni more, tentokrat i s peknymi vlnami. Zapad slunce klasicky paradni, tentokrat nad ostrovem Olchon. Rezervace mist po telefonu je dnes jeste vetsi sranda, dekodovaci pomer je asi 1:15 (1 slovo z 15 porozumneno):-D
Rano, po posledni koupeli, cekame na kyzeny marsrut. Po hodine zaciname stopovat, nakonec zastavuje jiny marsrut a bere nas za 330Rbl do Ulan-Ude. Shodujeme se, ze Bajkal (a take naramna hygiena s nim spojena:-)) nam bude fakt chybet.