Ve vlaku po magistrale (pohledem Martiny)

09.08.2014 13:08

13.7. Ve vlaku po magistrale (pohledem Martiny)
Rano se probouzim kolem pate a pripadam si jak treska, stejne vysusena, je tu 27 st.vedro a vlak naplnen spoustou spicich pasazeru, takze vydejchano. Zacinam znacne pochybovat o otuzilosti Rusu, jelikoz nekteri maji na sobe nejen prosteradlo, ale i deky. Zastavka vlaku prijemne ochlazuje, nebot prsi a je tak 15 st.
Vecet ve vlaku: vladne tu rad a disciplina, po 22 vecerni vetsina lida uleha a vladne zde opravdu ticho. Vcera jsme popijeli pivo, pani pruvodci nam hned avizovala, ze to to je "zapreseno" (zakazano). Pruvodci jsou zeny, maji spoustu funkci, jednak prubezne uklizeji toalety, takze jsou stale ciste, roznaseji jidlo, vytiraji vagon a otviraji a zaviraji dvere na zastavkach. Take hlidaji cas odjezdu a nahaneji "svoje" pasazery z daneho vagonu zpet do vozu. Mimo toto vse samozrejme kontroluji listky a rozdavaji luzkoviny.
Cesta utika a to i diky tomu, ze si posouvame rucicky hodinek o dalsi hodiny dopredu. Vitame vsechny zastavky, dnes byly tri, kdy se da vyjit ven z vlaku a konecne se nadychat vzduchu, ktery ve vagonu trochu schazi. Pred 22 hodinou moskevskeho casu jsme v Omsku,vlak se trochu vyprazdnuje. Vlak se ridi moskevskym casem, taktez na nadrazi je moskevsky, nekdy spolecne s mistnim. Cestou nas miji ohromne kolosy nakladnich vlaku, ceske a mnohe jine deti by jiste zaplesaly, neb by mohly pocitat opravdu dlouho, obvykle maji okolo 50 vagonu, nejdelsi zatim 68 - parada:-) Osobni vlaky, kterymi jsme doposud jeli, meli mezi 16 a 19 vagony.
Jeste jednu vec bych chtela pochvalit a tou je samovar (pristroj na cepovani horke vody). Na techto dlouhych cestach clovek oceni, ze si muze udelat caj ci cinskou smrt - cinskou instantni polevku.

15.7. Brizy a borovice
Mimo to, ze mi chvilku trva zjistit co je za den, me pak trochu prekvapuje, ze uz jsou tri hodiny odpoledne mistniho casu.Nabijim mobil pote, co jsem prosla asi 5 vagonu, bud nefunguji zasuvky nebo jsou obsazene a v nasem vagone mame podezreni, ze je vypinaji, neb velmi uzkoztlive dodrzuji rad, tzn.zamykaji 30 min. pred i po zastavce hajzliky,v ostatnich vagonech tak uzkoprse nejsou. Je opravdu omdlevaci vzduch. Pri pohledu z okna clovek jiz zaregistruje milou zmenu, objevuji se totiz mimo vsudypritomnych briz i borovice a vse krasne doplnuji ruzove vrbovky.
Me to snad bude i chybet..Clovek si nejak zvykne na ty svoje lidi v koji a pak je mu i celkem lito, kdyz vystupuji.